Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Veelgestelde vragen

Wanneer beoordeelt de Belastingdienst mijn geïmporteerde auto voor de btw als nieuw? En moet ik dus óók in Nederland btw betalen?

Voor nieuwe producten die u in Nederland aanschaft, moet iedereen 21% btw betalen. Bedrijven kunnen deze 21% btw terugvorderen via hun aangifte omzetbelasting. Deze mogelijkheid heeft een particulier niet.

Importeert u een marge-auto (een auto die van een particulier is geweest) uit bijvoorbeeld Duitsland of een ander Europees land en is die auto jonger dan 6 maanden én heeft hij minder dan 6.000 km op de teller staan, dan beschouwt de Belastingdienst die auto als een nieuwe auto! Ook al heeft u in Duitsland al 19% Mehrwertsteuer over die auto betaald dan moet u toch, volgens de regels van de Belastingdienst, opnieuw 21% btw betalen.

Deze regel is verwarrend, omdat over zo’n auto de bpm wél lager uitvalt vanwege de leeftijd.

Let op
De Belastingdienst verstrekt het predicaat ‘nieuwe auto’ aan een zogenoemde marge-auto uitsluitend als het voertuig aan zowel de leeftijdseis als kilometereis voldoet. Een marge-auto wordt voor de btw als nieuw beschouwd als die minder dan 6.000 km heeft gereden én jonger is dan 6 maanden.

Wat voorbeelden

Leeftijd auto Gereden kilometers Wel of geen 21% btw bij invoer
3 maanden 8.000 km btw betalen
11 maanden 3.000 km btw betalen
6,5 maanden 2.500 km btw betalen
7 maanden 6.200 km btw-vrij
6,5 maanden 7.000 km btw-vrij

 

Onze tip
Importeert u een marge-auto uit Duitsland of een ander Europees land en wilt u dat btw-vrij doen? Let dan op het volgende:

  • Dat de auto meer dan 6.000 km op de teller heeft staan en ouder is dan 6 maanden.

Soms bewijs overleggen
Om de leeftijd van een auto te kunnen checken, kan de Belastingdienst u vragen extra bewijs te overleggen zoals een factuur. De overige gegevens over de auto ontvangt de Belastingdienst via de RDW.

Stuur ons een e-mail of bel 0315 84 33 08

Auto importeren naar Nederland

CTA-footerbackground
Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.