Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Veelgestelde vragen

Wat is een WEV taxatie?

Een taxatie Waarde Economisch Verkeer (WEV) is een waardebepaling van een onroerend goed of een roerend goed op een bepaald moment. Een WEV-taxatie kan dus ook worden uitgevoerd voor een voertuig. Bijvoorbeeld bij een erfeniskwestie, bij fiscale aangiften of om de verzekeringswaarde van een voertuig te laten bepalen.

Hieronder 3 voorbeelden wanneer een WEV-taxatie van een auto aan te raden is.

1. Youngtimer zakelijk gaan rijden?

Als u van plan bent om een youngtimer zakelijk te gaan rijden, dan raden wij aan om een WEV-taxatie te laten uitvoeren. Dit is belangrijk omdat u in aanmerking kunt komen voor een gunstige bijtellingsregeling als uw auto ouder is dan 15 jaar. Volgens deze regeling betaalt u slechts bijtelling over de waarde in het economische verkeer van uw voertuig, wat is vastgesteld op 35% van deze waarde.

Om de WEV van uw youngtimer te bepalen, heeft u de expertise nodig van een onafhankelijke en gecertificeerde voertuigtaxateur zoals Waardetaxaties. Door een professionele WEV-taxatie uit te voeren, kunt u er zeker van zijn dat u de juiste waarde van uw youngtimer gebruikt voor uw belastingaangifte en andere financiële doeleinden.

Rekenvoorbeeld

Schaft u een nieuwe auto aan met bijvoorbeeld een cataloguswaarde van €75.000 heeft standaard 22% bijtelling, wat neerkomt op €16.500 bruto per jaar. Afhankelijk van uw belastingschijf betaalt u netto tussen de €502 en €712 aan bijtelling per maand.

Maar als u kiest voor een youngtimer met dezelfde cataloguswaarde van €75.000, maar een huidige dagwaarde van slechts €7.500, dan betaalt u slechts 35% bijtelling over deze dagwaarde. Dit komt neer op een bedrag van €2.625 bruto per jaar en tussen de €80 en €106 netto per maand, afhankelijk van uw belastingtarief. Dat scheelt dus flink in de kosten en is een slimme keuze als u op zoek bent naar een voordelige manier van zakelijk rijden. Tel uit uw winst en rijden maar!

2. Auto van privé naar zakelijk of van zakelijk naar privé overnemen?

Als u een voertuig wilt overnemen van privé naar zakelijk of van zakelijk naar privé, is het verstandig om een professioneel WEV-taxatierapport te laten opstellen. Alleen gecertificeerde taxateurs zijn bevoegd om dit soort rapporten op te stellen. Door zo’n taxatierapport te laten maken, voorkomt u discussies of problemen met de Belastingdienst en betaalt u nooit te veel bij de overname.

Het opstellen van een WEV-taxatierapport geeft u een realistische waardebepaling van het voertuig en biedt u de benodigde documentatie om aan de fiscale vereisten te voldoen. Zo kunt u zonder zorgen uw voertuig overnemen en zakelijk of privé gaan rijden.

3. WEV-taxatie bij boedelverdeling

Gaat u scheiden of moet u een erfenis verdelen en zijn er voertuigen bij betrokken? Dan kan een WEV-taxatie u helpen om de boedelverdeling eerlijk te laten verlopen en ervoor te zorgen dat niemand tekort wordt gedaan.

Met een WEV-taxatie krijgt u een heldere, objectieve en transparante waardebepaling van het voertuig. Deze onafhankelijke taxatie is een betrouwbare basis voor een eerlijke verdeling, zonder dat er discussies ontstaan over de waarde van het voertuig. Een WEV-taxatie biedt dus uitkomst bij boedelverdeling en zorgt ervoor dat alles eerlijk wordt verdeeld.

Direct een afspraak inplannen? Dat kan in 4 stappen via het planningsformulier >

Stuur ons een e-mail of bel 0315 84 33 08
CTA-footerbackground
Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.