Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Welke kosten komen erbij als u een camper koopt?

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal campers in Nederland met 81%. Afgelopen coronajaar bleek de camper hét alternatief voor alle soorten vakanties. Er waren nog nooit zoveel camperaars onderweg!

Voor wie onafhankelijk en avontuurlijk wil reizen, heeft een camper tal van voordelen. Overweegt u een camper te kopen, dan is het goed om te weten welke kosten er na de aanschaf nog bijkomen.

Wat zijn bijkomende kosten als je een camper in eigendom hebt

  • Motorrijtuigenbelasting
  • Camperverzekering
  • Campertaxatie
  • Stalling
  • APK-keuring
  • Onderhoudskosten
  • Afschrijving

Motorrijtuigenbelasting camper

Iedere campereigenaar moet motorrijtuigenbelasting betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van het gewicht, de soort brandstof en de provincie waarin u woont. Zo betaalt u meer belasting voor een camper die op diesel rijdt.

Een voorbeeld; een integraalcamper die op diesel rijdt en 3.100 kilo weegt, kost in Gelderland €260 per kwartaal.

Op de website van de Belastingdienst kunt u uitrekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen:

Belastingdienst Rekentool motorrijtuigenbelasting

Een vraag in de rekentool, die u moet beantwoorden, is er één over fijnstoftoeslag. De informatie of de fijnstoftoeslag van toepassing is, vindt u via de website van de RDW.

Als u het kenteken weet, kunt u dat hier invullen en vervolgens vindt u bij Motor & Milieu de uitstootgegevens bij V5.

TIP Als u de camper in de wintermaanden schorst, kunt u het jaarbedrag voor de motorrijtuigenbelasting tot de helft reduceren.

Verzekeringskosten camper

Net als bij een auto kunt u uw camper WA, WA+ of allrisk verzekeren en is het verzekeringsbedrag afhankelijk van het gewicht en de waarde van de camper.

Voor alleen een WA-verzekering bent u al gauw €700 per jaar kwijt. Reken op een bedrag tussen de €700 en €2.500 per jaar.

Om de waarde van de camper te laten bepalen, raden wij u aan de camper 1 keer per 3 jaar te laten taxeren. Lees meer over een camper waardebepaling

Heeft u uw camper naar eigen smaak aangepast? Realiseer u dat na het plaatsen van accessoires zoals een automatische satellietschotel, luifel, motor- of fietsenrek of zonnepaneel er behoorlijk wat waarde wordt toegevoegd. Om een reële vergoeding te ontvangen bij calamiteiten, moet uw verzekeraar daarvan op de hoogte zijn. Bijna elke camperverzekeraar vraagt om een onafhankelijke waardebepaling. Dat is niet zonder reden.

Bij ons heeft u een uitgebreide campertaxatie voor €175. Een camper met een gewicht van meer dan 3.500 kg kost €250. Dit is inclusief btw en exclusief voorrijkosten.

Vraag een campertaxatie aan

Stallingkosten Camper

Een buscamper kunt u misschien voor de deur parkeren. Grotere campers worden gezien als recreatievoertuig. In de meeste gemeentes mag u de camper niet langer dan 3 dagen achtereen parkeren. De regels hieromtrent en het handhavingsbeleid verschillen per gemeente.

Hoe lang mag een camper op de openbare weg staan? Lees meer hierover

Reken voor de stalling van een camper op €50 tot €150 per meter per jaar.

APK-kosten Camper

Een camper is APK-plichtig en de keuring moet op tijd worden uitgevoerd. Alleen een RDW-erkend APK-bedrijf mag de APK-keuring uitvoeren. Bij de APK-keuring wordt onderscheid gemaakt tussen lichte voertuigen (tot 3.500 kg) en zware voertuigen (vanaf 3.500 kg). De jaarlijkse APK-kosten liggen tussen de €25 en €100.

TIP: Verloopt de APK tijdens een reis? Laat de APK-keuring dan eerder uitvoeren. Er is een marge van 2 maanden waarbij de vervaldatum gelijk blijft. Verloopt de APK op 1 juni, dan kunt u vanaf 1 april de keuring laten uitvoeren. De vervaldatum blijft in dit voorbeeld 1 juni. Laat u de keuring langer dan 2 maanden van tevoren uitvoeren, dan wijzigt de vervaldatum wel.

Onderhoudskosten camper

Het ene jaar zullen er minder kosten zijn, het andere jaar meer. Bij elkaar opgeteld kost een gemiddelde camper, naast de aanschafprijs, dus jaarlijks nog minstens €2.500 extra. En dan is er nog geen liter getankt.

Afschrijving camper

En daar komen de afschrijvingskosten van de camper nog bij. Die liggen gemiddeld tussen de €2.500 en €4.000 per jaar.

Een camper huren?

De toch wel forse bijkomende kosten, doen veel mensen besluiten een camper te huren. Er zijn verschillende aanbieders zoals camptoo.nl en decamperclub.nl.

Soorten en maten campers

Of u huurt of koopt; welke soort camper u kiest, dat alles hangt natuurlijk ook af van het reisgezelschap.

Weten welke campers er zijn? Lees: Welke campers zijn er eigenlijk?

Om te ontdekken wat bij u past is, kunt u misschien beter eerst eens een camper huren. Maar…, wie de smaak eenmaal te pakken heeft, inderdaad… die is meestal verkocht.

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.