Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Welke campers zijn er eigenlijk?

Campers heb je in soorten en maten. Welke campers of kampeerauto’s zijn er? Wij onderscheiden voor ’t gemak 6 soorten en zetten deze kampeerauto’s voor u op een rij. Dat zijn de buscamper, alkoofcamper, halfintegraal, integraal, expeditie camper en omgebouwde touringcar.

Buscamper

De buscamper is een soort van omgebouwde bestelbus. Bekende fabrikanten van buscampers zijn Westfalia en Pössl. De meeste buscampers hebben een hefdak waardoor 1 of 2 slaapplaatsen ontstaan.

Er zijn camperaars die hun buscamper hélemaal op wens laten bouwen of hem zelf bouwen waardoor ze dát krijgen wat ze voor ogen hebben.

Een buscamper is door zijn compactheid lekker wendbaar waardoor parkeren, stadsritjes en smalle bergwegen geen problemen opleveren.

Alkoofcamper

De naam alkoofcamper duidt op de grote kap (alkoof) boven de cabine met daarin meestal een 2-persoonsbed. De alkoofcamper is gebouwd op basis van een bestelwagen- of vrachtwagenchassis met cabine.

De leefruimte is over het algemeen ruim en het beddenaantal varieert per uitvoering. Omdat alkoofcampers hoog zijn, zijn ze niet brandstofzuinig, wat een nadeel is. Verder zijn ze minder wendbaar en passen over ’t algemeen niet in de Europese parkeervakken.

Integraal camper

De populairste camper is de integraal camper ook wel semi-integraal genoemd. Camperfabrikanten bouwen de camper op een bestaand chassis met originele cabine, die naadloos aansluit op de woonruimte.

De indeling van een integraal camper varieert enorm net zoals de lengte die meestal tussen de 5,5 en 7,5 meter is.

De integraal camper is over het algemeen wat duurder in aanschaf.

Half-integraal camper

De half-integraal camper, ook wel semi-integraal camper genoemd, houdt het midden qua bouw en mogelijkheden tussen de alkoofcamper en integraal camper. De overgang tussen cabine en woonruimte is wat vloeiender en de alkoof boven de cabine heeft een gestroomlijnder uiterlijk.

De half-integraal camper lijkt qua uiterlijk op de integraal camper, echter zonder dat daar een kostbare speciale cabine voor nodig is.

De inrichting van half-integraalcampers variëren enorm, net zoals de lengte. U betaalt over het algemeen iets meer voor een integraal camper dan voor een half-integraalcamper. Vandaar dat de half-integraal camper aan populariteit wint.

Expeditie camper

Een expeditie camper wordt over het algemeen hélemaal op maat gemaakt. Vandaar dat de uitvoeringen eigenlijk oneindig zijn.

De basis van een expeditie camper is meestal een vierwiel aangedreven vrachtauto- of bestelwagenchassis zoals een Unimog, verlengde Landrover of een voormalige legervoertuig.

Wij taxeerden een expeditie camper die op een MAN chassis werd gebouwd. Een fantastisch exemplaar!

Omgebouwde touringcar

Ook een touringcar kan worden omgebouwd tot camper. Deze klus pakken vooral zelfbouwers aan, maar u kunt ook een kant-en-klare touringcar als camper aanschaffen. Zo is het Duitse MAN een bekende fabrikant van touringcars die ze ombouwen tot héle mooie campers.

Welke RDW inrichtingseisen gelden voor een kampeerauto?

In algemene zin geldt dat een omgebouwde kampeerauto moet worden geregistreerd als kampeerauto en dat verzorgt het RDW. Een kampeerauto laten registeren, kan alleen als die voldoet aan de eisen die in de Regeling Voertuigen staan, wat de RDW onderzoekt tijdens een keuring. Als de inrichting van de kampeerauto ook voldoet aan de aanvullende eisen van de Belastingdienst, kunt u in aanmerking komen voor een speciaal tarief van de Motorrijtuigenbelasting.

Meer informatie over de inrichtingseisen voor een kampeerauto vindt u op de website van het RDW.

Camper laten taxeren?

Onze registertaxateurs taxeren campers! Dat doen we het hele jaar door, maar het aantal campertaxaties stijgt altijd in ’t voorjaar. Op zich is dat logisch want 78% van de camperaars gaat in mei op reis.

We mochten al prachtige kampeerauto’s taxeren. Van compleet omgebouwde exemplaren tot oudere waarbij de eigenaar kosten noch moeite bespaarde om de authenticiteit te bewaren. Fantastisch om te zien!

Waardebepaling camper

Een nieuwe of gebruikte camper gekocht en wilt u weten wat die waard is zodat u de juiste vergoeding ontvangt bij diefstal, schade of total loss?

Vraag een taxatie aan!

Camper huren of eigen camper verhuren?

Voor wie een camper wil huren of zijn eigen camper wil verhuren, kan terecht bij bijvoorbeeld Camptoo. Met verhuur van uw camper, kunt u met uw bezit verdienen!

Meer over camper huren.

Meer over camper verhuren.

Soorten campers bij Camptoo

 

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.