Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Hoe lang mag je camper op de openbare weg staan?

Als je op pad gaat met camper of caravan heb je tijd nodig hem in te pakken. Heb je geen eigen oprit, dan zetten de meeste camperaars hun camper tijdelijk op de openbare weg. Maar hoe lang mag je camper op de openbare weg staan zonder dat je het risico loopt een boete te krijgen?

Camper op openbare weg

In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan. Echter, deze regel kan per gemeente verschillen. Daarom is het verstandig na te gaan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente welke regels daar gelden. In de APV staat vermeld hoeveel dagen je in jouw gemeente de camper op de openbare weg mag stallen.

Denk je nou; ik verplaats mijn camper na 3 dagen en dan gaan de 3 dagen opnieuw in. Helaas, met het volgen van deze tactiek kun je bedrogen uitkomen. Want met deze werkwijze gaan je 3 dagen niet opnieuw in. Realiseer je dat bij de openbare weg ook pleintjes, plantsoenen, stoepen en dergelijke worden bedoeld.

Boete voor te lang parkeren van je camper

De gemeente of politie kan je aanspreken op het te lang parkeren van je camper op de openbare weg. Als iemand in je buurt zich stoort aan zo’n gevaarte op openbare weg, kunnen ze de gemeente tippen en vragen een controle uit te voeren. Hou daar rekening mee.

De boete voor een camper die te lang op de openbare weg staat, bedraagt €90. Als je weigert de boete te betalen, kan besloten worden je camper weg te slepen.

Mag een camper op de eigen oprit staan?

Hoe zit het met het parkeren van je camper op je eigen oprit? Nou, ook dat verschilt per gemeente. Sommige gemeentes handhaven strenger dan andere. Zo kan er een situatie ontstaan dat het in de ene gemeente geen enkel probleem oplevert als een camper langdurig (soms jaren) vol in het zicht staat, terwijl in een andere gemeente de eigenaar van de camper sneller een waarschuwing krijgt. Bij hinder of klacht (vaak zijn het de buren die zich eraan storen) is de termijn van de APV bindend.

Raadpleeg dus voor de zekerheid de APV in jouw gemeente. De APV is bij de meeste gemeentes te vinden op hun website. Is de APV onduidelijk (vaak ambtelijke taal) bel dan met de verantwoordelijke ambtenaar om de regels te checken.

Als je je camper dagelijks gebruikt

Gebruik je je camper alleen als recreatievoertuig? Dan betaal je per kwartaal 25% van de totale wegenbelasting en is de APV leidend. Maar gebruik je je camper als dagelijks vervoermiddel en betaal je 100% wegenbelasting dan mag je de camper gewoon op de openbare weg parkeren. Bij een controle moet je wel kunnen aantonen dat je de camper gebruikt als dagelijks vervoermiddel.

Het bovenstaande geldt uiteraard ook voor caravans.

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.