Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Wanneer beoordeelt de Belastingdienst de geïmporteerde auto als nieuw?

De Belastingdienst beoordeelt een geïmporteerde auto als nieuw wanneer het voertuig zowel aan de leeftijdseis (jonger dan 6 maanden) als ook aan de kilometereis voldoet (minder dan 6.000 km). En als dat zo is, moet de Nederlandse eigenaar volgens de regels van de Belastingdienst opnieuw 21% btw betalen.

Om btw-vrij te importeren, moet de auto écht ouder zijn dan 6 maanden maar óók meer dan 6.000 kilometer hebben gereden. Ook al is de auto bijvoorbeeld 8 jaar oud, maar heeft die 5.988 kilometer gereden, dan krijgt de nieuwe eigenaar toch een btw-aanslag over de aankoopfactuur.

Dit geldt ook als er bijvoorbeeld in het land van herkomst al belasting voor de auto is betaald. Een hoop gedoe dus, waarop niemand zit te wachten.

Nog wat voorbeelden

Om de leeftijd van de auto bij invoer te kunnen controleren, komt het voor dat de Belastingdienst vraagt bewijs te overleggen zoals een factuur. De overige gegevens over de auto krijgt de Belastingdienst via de RDW.

Op het moment dat de auto wordt aangemeld bij de RDW geldt de 6 maanden oud én 6.000 kilometer regel.

Hoe voorkomt u dubbele btw-heffing?

Wanneer u in enig Europees land de auto netto aanschaft (als het voertuig op naam van een bedrijf staat, schaft u het netto aan), voorkomt u dubbele btw-heffing. Dit kopen tegen 0% btw wordt intracommunautaire verwerving genoemd. In dit geval hoeft u alleen btw in Nederland te betalen.

Houd wel rekening met afwijkende btw-tarieven. In België geldt, evenals in Nederland, 21% btw. Maar in buurland Duitsland is het btw-tarief 19% en in Frankrijk 20%.

Netto aanschaffen kan alleen als u een geldig btw-nummer kunt overleggen, een zogenoemde verklaring van hoedanigheid.

Meer lezen over het importeren van een marge-auto (een auto die van een particulier is geweest) lees de uitgebreidere uitleg bij veelgestelde vragen.

Heeft u na het lezen van deze blog vragen? Wij zijn geen btw-specialisten, maar zijn graag bereid onze praktijkkennis met u te delen. Bel: 0315 – 84 33 08

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.