Veelgestelde vragen
Hoe ziet het importtraject eruit en welke kosten zijn hiermee gemoeid?
Heeft u een auto gekocht binnen de EU (Europa), dan moet u het voertuig transporteren. Er zijn 2 mogelijkheden om het voertuig in Nederland te krijgen:
- Kies voor transport met een oplegger.
- Kies voor een exportkenteken. Met een exportkenteken mag u het voertuig zelf ophalen. Na aankomst in Nederland, moet u het voertuig binnen 2 weken laten keuren door de RDW.
Heeft de RDW de keuring uitgevoerd, dan is daarna de berekening van de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen) aan de beurt. Het uitgerekende bedrag moet u vervolgens aangeven bij de Belastingdienst. Zodra de Belastingdienst het bedrag heeft ontvangen, ontvangt u binnen enkele dagen het kenteken.
Import buiten de EU
Hebt u een auto buiten de EU gekocht, dan moet u vervolgens het transport naar Nederland regelen. Zo’n ingewikkelde route bestaat meestal uit 3 delen:
- Het binnenlands transport (van de dealer tot aan de haven)
- Zeevracht naar de EU.
- Van de haven naar de gewenste locatie in Nederland.
Voordat het voertuig het havendepot mag verlaten, moet u invoerrechten en BTW betalen. Bij een personenauto is dit 10% van het aankoopbedrag inclusief transport. Tel bij dit totaalbedrag 21% btw.
Auto’s die uit landen buiten de EU komen, hebben meestal geen mistachterlicht, de stadslichten voldoen niet aan de normen van het RDW en zijknipperlichten ontbreken nogal eens. Als het voertuig technisch voldoet aan de Nederlandse eisen, kan de RDW de keuring uitvoeren. Eenmaal goedgekeurd, is de volgende stap het berekenen van de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen). Het uitgerekende bedrag moet u vervolgens aangeven bij de Belastingdienst. Zodra de Belastingdienst het bedrag heeft ontvangen, ontvangt u binnen enkele dagen het kenteken.
Verhuisgoed
Maakt het voertuig onderdeel uit van een verhuisboedel? In veel gevallen kunt u dan een vrijstelling krijgen op de invoerrechten, BTW en BPM. In tegenstelling tot reguliere import voertuigen, is een individuele typegoedkeuring voor voertuigen buiten de EU niet nodig. Wel moet u BPM aangifte doen. Indien van toepassing moet u ook betalen voor de technische ombouw, keuring, leges kentekenplaten en tenaamstelling.