Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Wat zijn de nieuwe regels bij de import van voertuigen?

Staatssecretaris Menno Snel schreef in zijn brief van 3 december aan de tweede kamer dat de controlerol van de RDW dient te veranderen bij de import van voertuigen.

Wat betekent dit in ’t kort en wat zijn de belangrijkste kernpunten?

Wilt u de brief in zijn geheel lezen? Hieronder de link naar de volledige brief.

Lees hier de volledige brief

Het is nu gebruikelijk dat de importeur van voertuigen aangifte doet voor de belasting op personenauto’s en motorrijtuigen (BPM). Wordt de aangifte geaccepteerd dan verleent de Belastingdienst het zogeheten fiscaal akkoord. Dit akkoord houdt in dat aan de fiscale voorwaarden voor inschrijving in het kentekenregister is voldaan.

De Belastingdienst kan er na de aangifte van een voertuig voor kiezen een oproep te doen voor fysieke controle en hertaxatie. Doordat dit proces veel specialistische kennis en tijd vraagt, gebeurt dit bij slechts een deel van de voertuigen.

Hieronder een weergave van de huidige importregels:

Klik op afbeelding voor vergroting

In de nieuwe situatie moet ieder voertuig geïdentificeerd en fiscaal gecontroleerd worden door de RDW. Er vindt geen selectie meer plaats door de belastingdienst.

Hieronder een weergave van het nieuwe model:

Klik op afbeelding voor vergroting

Wanneer gaan de nieuwe importregels in?

De nieuwe regels zijn nog niet bindend. Er zal eerst een uitvoeringstoets gedaan worden waarin de haalbaarheid van de nieuwe rol van de RDW getest wordt. Hierna volgt een wetsvoorstel met goedkeuring door de Tweede en Eerste kamer. De nieuwe regelgeving zal dus niet gelijk ingaan.

Levert de nieuwe situatie problemen op voor u?

Nee, het doel van de nieuwe regels is het stoppen van taxateurs die schade te sterk uitvergroten of niet bestaande schade opmerken. Bij ons is dit niet het geval. Waardetaxaties laat alle taxaties op voertuigen uitvoeren door onze eigen, erkende registertaxateurs. De registertaxateurs zijn aangesloten bij de federatie TMV en stichting VRT. Wij zorgen voor een taxatierapport dat volledig is met een goede onderbouwing. Hierdoor bent en blijft u bij ons aan het goede adres voor taxaties en hoeft u zich niet druk te maken om taxaties die onjuist zijn.

Is er meer duidelijkheid over deze nieuwe regelgeving dan informeren wij u vanzelfsprekend weer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.