Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Stappenplan auto importeren uit Duitsland

Zoektocht naar Clio – 2.0 RS

Een persoonlijk verhaal…

Wij waren op zoek naar een Renault Clio – 2.0 RS. Omdat deze speciale uitvoering van Renault in Nederland als gebruikte auto weinig tot niet wordt aangeboden, zochten wij ook in Duitsland. Heb je een voorliefde voor een bepaalde auto zoals het merk, de uitvoering, de gewenste opties en het budget? Dan is het handig te werken met een zoekopdracht. Er zijn verschillende apps waarmee een zoekopdracht kan worden uitgezet. Wij werkten met de app mobile.de, autoscout24 en kleinanzeigen. Via deze apps krijg je een melding als er een auto op de markt komt die aan jouw voorwaarden voldoet. Dat is heel handig.

Via mobile.de ontdekten wij een auto die ons op papier beviel. Vervolgens reden we naar Duitsland om hem live te bekijken. Omdat wij aan de Duitse grens wonen, reden wij er in een uurtje naartoe.

Na het maken van een proefrit waren we nog steeds enthousiast. Dit was de auto die perfect aansloot bij onze smaak en budget.

Klik op afbeelding voor vergroting

Besparen op BPM?

Iedereen die een auto importeert, moet BPM betalen. Om van te voren te bepalen hoeveel BPM we zouden moeten betalen, gebruikten wij de BPM calculator van Waardetaxaties.

Kunnen we op dit bedrag besparen, vroegen wij ons af? Oftewel zou een koerslijsttaxatie of een taxatierapport voordeliger uitvallen? We vroegen vrijblijvend telefonisch advies aan bij Waardetaxaties en kregen direct een eerlijke indicatie. In ons geval zou een BPM taxatie weleens lucratief kunnen zijn!

Auto ophalen in Duitsland

Met eigen trailer

Omdat wij via via een trailer konden lenen, haalden wij de auto zelf op bij de Duitse dealer. Dat was voor ons de beste optie.

LET OP: Wie kiest voor een trailer moet rekening houden met wat regels zoals benodigd rijbewijs en maximaal toegestane last en massa.

Klik op afbeelding voor vergroting

BPM-taxatierapport laten maken

Omdat de taxateurs van Waardetaxaties ons adviseerden te kiezen voor een BPM-taxatierapport, lieten wij onze geïmporteerde Renault Clio 2.0 RS taxeren. Dat advies krijg je trouwens alleen als de taxateurs van Waardetaxaties ervan overtuigd zijn dat het wat oplevert oftewel je minder BPM betaalt. Bij het taxatierapport van Waardetaxaties zaten papieren voor de BPM-aangifte, die wij alleen hoefden aan te vullen met de dag waarop het voertuig werd gekeurd, het BSN-nummer en onze handtekening. Vervolgens stuurden we het taxatierapport tezamen met het taxatierapport naar de Belastingdienst.

Klik op afbeelding voor vergroting

Eendagskentekenbewijs aanvragen

Wij vroegen een eendagskentenbewijs aan, want die hadden we nodig om naar het RDW te kunnen rijden. Zo’n eendagskentekenbewijs is alleen aan te vragen als dit gelijktijdig gebeurt met het maken van een keuringsafspraak.

Keuring bij RDW

Wij kozen ervoor geen afspraak te maken bij het RDW. Maak je een afspraak via de site van het RDW, dan kan het 2 weken duren voordat je via hun planningsschema aan de beurt bent. Dat duurde ons te lang. Vandaar onze keuze.

Wie zonder afspraak naar het RDW gaat en niet te lang in de rij wil staan, kan zich het best vroeg in de ochtend melden. RDW-kantoren zijn op werkdagen geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Wij arriveerden iets voor 8.00 uur en waren direct een de beurt. 😀

LET OP: Vanaf 1 december 2019 is het niet meer mogelijk te laten keuren zonder afspraak.

Afspraak maken bij RDW? Lees meer 

Wie de RDW keuring gladjes wil laten verlopen, moet het volgende meenemen:

  • Geldig legitimatiebewijs.
  • Aanvullende documenten zoals Certificaat van Overeenstemming CVO (soort geboortebewijs voertuig) en geldige buitenlandse APK keuringsrapport.
  • Contant geld of pinpas.

Wachten op bericht Belastingdienst

Na de keuring bij het RDW ontvingen wij na 3 werkdagen een mail van de Belastingdienst met daarin het BPM-bedrag, dat wij nog dezelfde dag overmaakten. Na 5 werkdagen ontvingen wij het kenteken per post.

Kentekenplaten laten maken en verzekeren

Wij lieten de kentekenplaten maken via een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant.

Tot zover het persoonlijke verhaal van Bram en familie.


Voor wie de auto zelf wil ophalen in Duitsland

De mogelijkheden op een rij:

Vijfdaags kenteken

Wie de auto zelf naar Nederland wil rijden, kan een 5-daags kenteken aanvragen in Duitsland. Kiest u voor deze optie, dan moet u strak plannen. Want u mag met een 5-daags kenteken wel in Duitsland rijden, maar zodra u de Duits-Nederlandse grens passeert, geldt het dat 5-daagse kenteken niet meer. Sterker nog, als u daarmee blijft doorrijden in Nederland, kunt u geconfronteerd worden met een fikse boete (circa € 380)

Kortom; zodra u de Duits-Nederlandse grens passeert met uw aangekochte Duitse auto, moet u het vijfdaags kenteken vervangen. Autodealers wisselen om naar hun handelaarskenteken. Als particulier moet u wisselen naar een eendagskentekenbewijs, dat u van te voren heeft aangevraagd bij het RDW. Omdat dit eendagskentekenbewijs alleen geldig is op de dag van de keuring, moet u vervolgens direct doorrijden naar het RDW. Vandaar dat een strakke planning echt noodzakelijk is.

Eendagskenteken (Kurzzeitkennzeichen)

Laat u uw geïmporteerde voertuig keuren bij de RDW, dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. Met dit kentekenbewijs kunt u op dag van de keuring vanaf het Nederlandse adres (of vanaf de Duits-Nederlandse grens) naar een RDW keuringsstation rijden en weer terug. Zo’n kentekenplaat mag u zelf maken bijvoorbeeld op een stuk wit karton met een zwarte stift. Zorg er wel voor dat het kenteken bestand is tegen weersomstandigheden, want het kenteken moet ook leesbaar blijven bij slecht weer.

Voorwaarden eendagskenteken:

  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen gelding in Nederland.
  • Alleen aan te vragen bij het maken van een keuringsafspraak.

Lees meer over het aanvragen van een eendagskenteken op de website van het RDW

Veertiendaagskenteken (Zollkennzeichen)

Eigenlijk is het aanvragen van een veertiendaagskenteken de enige juiste oplossing als u het niet redt om in een dag de auto in Duitsland op te halen en aansluitend naar het RDW door te rijden voor de verplichte keuring. Een veertiendaagskenteken oftewel een Zollkennzeichen gaat in op de dag van aanvragen. Omdat u met dit buitenlandse kenteken in Nederland wilt rijden, moet u ook zorgen voor een vrijstelling bij kort gebruik. Het formulier Vrijstelling bmp en mrb bij kortstondig gebruik, kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.

Begint het al te duizelen? Het wordt u als particulier niet gemakkelijk gemaakt om zelf met een aangekochte auto zelf naar Nederland te rijden.

Er zijn bedrijven die u kunnen ontzorgen bij het importeren van een auto vanuit Duitsland. Zoals Car-go.nl. Zij kunnen het gehele importproces uit handen nemen.

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.