Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Hoe zit ‘t met de APK-keuring voor voertuigen ouder dan 50 jaar?

Bezit u een voertuig zoals een oldtimer, youngtimer, motorfiets, camper of trekker (zwaar voertuig zwaarder dan 3.500 kilo)? Dan moet u die volgens de wettelijke vastgestelde cyclus laten keuren. Zonder APK-goedkeuring mogen voertuigen die APK-plichtig zijn niet de weg op. Doet u dat wel, dan riskeert u een boete van de RDW of de politie. En krijgt u een ongeluk, dan keert de verzekeraar waarschijnlijk niets uit.

Natuurlijk wilt u zich aan de regels houden! De actuele regels die betrekking hebben op de frequentie van de APK-keuring kunt u t u nagaan op de website van het RDW.

Op dit moment gelden de regels zoals weergegeven in onderstaand APK-keuringsschema.

In dit APK-keuringsschema leest u dat er voor voertuigen van vóór 1960 geen APK-plicht is. En deze vaste grens van 1960 is de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs) een doorn in ’t oog. Vandaar dat deze organisatie zich al geruime tijd sterk maakt de vaste grens (bouwjaar 1960) te vervangen in een opschuivende grens van 50 jaar en ouder.

Ondanks toezeggingen vanuit de politiek, komt die APK-vrijstelling van voertuigen ouder dan 50 jaar (opschuivende grens) maar niet van de grond. Dat komt omdat die regel afhankelijk is van het tractor-kenteken en de APK voor tractoren. Een ingewikkeld verhaal…, maar zo is ‘t.

Via deze link komt u op de website van het RDW en kunt u het actuele APK-keuringsschema bekijken.

Net zoals de FEHAC kijken wij enorm uit naar de APK-vrijstelling van voertuigen ouder dan 50 jaar. Voor zover het er nu uitziet, komt die APK-vrijstelling voor 50+ voertuigen niet eerder dan in 2020.

De FEHAC boekte door lobbyen en er bovenop zitten wel een ander succes. Op aandringen van de FEHAC blijft het huidige 2-jaars regime voor voertuigen ouder dan 30 jaar in stand, omdat dat voldoet in de praktijk, aldus het Ministerie van I&M.

Waardetaxaties.nl is volwaardig lid van de FEHAC. Via de site van de FEHAC kunt u checken welke taxateurs van voertuigen registertaxateurs in dienst hebben. Waardetaxaties heeft 3 registertaxateurs in dienst. Dat zijn Ruud Jansen, Edmond Pinckers en Maarten de Berk.

De FEHAC staat voor duurzaam bezit, verstandig gebruik en blijvend behoud van mobiel erfgoed in het straatbeeld. Sinds 1976 behartigt de FEHAC de belangen van de liefhebbers van klassieke voertuigen.

Meer lezen over het hoe en waarom taxeren van uw oldtimer? Ga naar oldtimer taxatie

Meer lezen over het hoe en waarom taxeren van uw motorfiets? Ga naar motorfiets taxatie

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.