Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Hoe wast en poetst u uw oldtimer?

Hoe wast en poetst u uw oldtimer zo goed mogelijk? Er zijn verschillende invalshoeken. Hieronder wat algemene tips. Sommige daarvan spreken misschien voor zich, maar andere misschien ook niet.

Met onderstaande was- en poetstips laat u uw oldtimer van de mooiste kant zien!

1. Was en poets de oldtimer nooit in direct zonlicht of op een warme dag

De zon en warmte zorgen ervoor dat het gebruikte water op de auto verdampt en vlekken achterlaat. Daarom is het eigenlijk beter naar een wasbox te gaan. Wassen aan huis is in sommige gemeentes niet toegestaan. Informeer uzelf!

2. Houd poetsdoeken gescheiden en gebruik microvezel

Gebruik bij voorkeur een microvezelwashandschoen en goede microfiber droogdoeken. Oude T-shirts of oude overhemden (knoopjes) zijn uit den boze. Dat geldt eveneens voor een zeem. Een microvezel washandschoen is zacht, pluizig en wordt niet ruw. Speciale autodroogdoeken nemen extreem veel water op en zijn daardoor ideaal. Ook is het beter 2 wasemmers te gebruiken, eventueel voorzien van een zogenoemde grit guard.

Bij oldtimers blijft nog weleens op ongewenste plekken water achter. Door de juiste en schone doeken te gebruiken, wordt vocht beter opgenomen en daarmee voorkomt u schade. Een luchtcompressor is een mooi extra hulpmiddel om overtollig water te verwijderen.

Laat u per ongeluk een doek op de grond vallen? Gebruik hem dan niet meer, want de kleinste zandkorreltjes kunnen al lelijke krassen veroorzaken.

3. Start met wassen van de velgen, banden en wielkasten

Op de velgen zit vaak het hardnekkigste vuil. Gebruik een goede, PH-neutrale velgenreiniger en laat die even intrekken. Sommige middelen worden verkleuren naar paas als het zijn werk doet. Laat het middel niet te lang inwerken of laat het niet opdrogen. Gebruik het altijd volgens de voorschriften van de fabrikant en neem de tijd om de gebruikshandleiding te lezen. Was vervolgens de velg met een speciale velgenborstel of – in ieder geval – een andere washandschoen dan waarmee u de auto wast! Vervolgens grondig spoelen is belangrijk! Laat ze niet te lang aan de lucht drogen, maar gebruik een droogdoek, want dit voorkomt vlekken.

4. Gebruik speciale autoshampoo

Goede autoshampoo is PH-neutraal en verwijdert niet alleen vuil en onzuiverheden, maar heeft ook een verzorgende werking en laat de oldtimer glanzen na het wassen. Gebruik geen afwasmiddel! Het assortiment autoshampoos is groot en de eigenschappen zijn verschillend. Er zijn inmiddels ook shampoos te koop die speciaal zijn samengesteld voor matte lak.

De oldtimer met de hand wassen, is natuurlijk beter dan hem in de wasstraat wassen. Eigenlijk verdient de oldtimer dat ook. Bedenk dat de borstels van de wasstraat niet op alle plekken kan komen! Dus de auto met de hand wassen, bevelen wij zeker aan.

5. Autoruiten reinigen met een glasreiniger

Gebruik altijd een schone en pluisvrije doek. Is de buitenkant van de autoruiten erg bevuild met bijvoorbeeld stof, zand, pekel, ruitenwisservloeistof of straatvuil? Dan kunt u beter de buitenkant eerst reinigen met een emmertje water en autoshampoo. Daarna grondig naspoelen en eventueel verder reinigen met een autoglasreiniger. Gebruik van Glassex wordt afgeraden vanwege de toevoegingen aan dit product.

Voor de binnenkant van de autoruiten gebruikt u bij voorkeur ook een speciale autoglasreiniger. Er zijn hulpmiddelen om gemakkelijker in de hoekjes in de hoekjes aan de binnenkant van de voorruit te komen.

6. De auto kleien of polijsten?

Soms verdient de oldtimer iets extra’s vooral als er swirls, lichte krassen, oxidatie en/of dof uitgeslagen plekken op de oldtimer zitten. Als dat zo is, kunt u de oldtimer na het wassen kleien of polijsten. Dit vereist oefening en de juiste middelen en machines. Informeer uzelf goed!

Hoe gaat bijvoorbeeld kleien in z’n werk? Bekijk deze uitlegvideo

7. De beste waxlaag is ultradun!

Waxen van de lak van een oldtimer dient als verzegeling en bescherming tegen vocht, Uv-straling en vuil. Maar overdaad schaadt! Ook hiervoor zijn vele producten beschikbaar; van gebruiksvriendelijke sprays tot complete systemen als glascoating. Vermijd bij verwerking altijd direct zonlicht en hoge temperaturen van de carrosserie.

De juiste manier om wax aan te brengen, is in ‘t algemeen zo dun mogelijk. Doe dit altijd volgens de voorschriften van de fabrikant. Werk meestal per deel en vermijd contact met rubbers en kunststof delen, want die willen nog weleens wit uitslaan door de wax.

Sommige waxen zijn direct uitpoetsbaar terwijl andere wat langer moeten drogen, wat ook wel curen wordt genoemd voor de beste langdurige bescherming.

8. Poetsdoeken goed reinigen na gebruik

Was de poetsdoeken in de wasmachine volgens wasvoorschrift met wasmiddel maar altijd zonder wasverzachter! Wasverzachter kan namelijk chemicaliën achterlaten op de doeken, wat de waxlaag later zou kunnen aantasten en de werking van de doeken kan beperken.

Voorkomen van vuil is natuurlijk altijd beter. Wilt u dat uw oldtimer de winterslaap goed doorkomt, zorg dan voor een goede afdekking. Autohoezen zijn er speciaal voor gemaakt om uw klassieker te beschermen. Of kies voor een oldtimer stalling. Een veilige, droge plek met de juiste luchtvochtigheid is de eerste stap voor goed onderhoud van uw oldtimer.

Wij wensen u veel oldtimerplezier. Op zoek naar een leuk oldtimerevenement? Bekijk ze hier.

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.