Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

7 tips om uw oldtimer startklaar te maken na de winterperiode

Heeft uw oldtimer in de stalling gestaan gedurende wintermaanden? Wat kunt u doen om in het voorjaar lekker te toeren? Hieronder onze tips om uw oldtimer rijklaar te maken.

  1. Voordat u de motor start, controleert u het oliepeil van de motor, het niveau van de stuurbekrachtigingsvloeistof en het peil van de koelvloeistof.
  2. Zorg ervoor dat de accu van uw oldtimer is opgeladen. Als u een druppellader heeft aangesloten, moet de spanning voldoende zijn.
  3. Doordat de oldtimer langer heeft stilgestaan, kunnen er rechte vlakken op de banden ontstaan. Om die rechte vlakken eruit te rijden, bevelen wij aan om voor de eerste rit de bandenspanning tot 3 bar op te pompen. Na die eerste rit mag de bandenspanning terug naar de normale spanning (in veel gevallen tussen 2.2 en 2.4 bar). Vervolgens kunt u de oldtimer starten met eventueel gebruik van de choke. Vergeet niet deze terug te zetten. Dit doet u zodra de motor op temperatuur is.
  4. Wij adviseren om de motorolie van uw oldtimer te vervangen vóór de winterperiode, dus wanneer de oldtimer naar de stalling gaat. Het is een misvatting dat olie verversen niet nodig is als er weinig kilometers of alleen korte ritjes worden gereden. Het tegenovergestelde is waar; bij korte ritjes of langdurig stilstaan vormt zich meer condens waardoor gietijzer en aluminium corrodeert. De brandstof die tijdens het rijseizoen in de motorolie terecht is gekomen, verdunt de olie waardoor die niet meer van juiste dikte is. Deze verdunde olie zorgt vervolgens voor onvoldoende smering en bescherming. Heeft u de jaarlijkse oliewissel niet vóór de winterperiode uitgevoerd, dan is dit het moment om het alsnog te doen.
  5. Controleer alle smeernippels van de fuseekogels, kruiskoppelingen enzovoort. Zorg ervoor dat u voldoende smeert, maar ook niet te overdadig. Als er te veel smering is, blijft vuil eerder plakken.
  6. Heeft uw oldtimer een automatische versnellingsbak? Dan raden wij aan het peil van de versnellingsbakolie te peilen mét een warme motor. Tijdens het lange stilstaan, kan de automatische versnellingsbak iets gaan zweten. Daardoor kan er een kleine plas olie onder de oldtimer liggen. Als dat zo is; geen paniek! Oldtimers zijn vaak voorzien van vilten, papieren of kurken pakkingen. Bij langdurig stilstaan, kunnen deze pakkingen krimpen waardoor ze gaan zweten en lekken. Na de eerste rit krijgen deze pakkingen de gelegenheid weer te gaan uitzetten waardoor ze beter afdichten. Blijft het lekken, dan is de pakking waarschijnlijk defect of verouderd waardoor deze niet meer kan uitzetten. Het is dan raadzaam de pakkingen te vervangen.

Wij wensen u enorm veel rijplezier.

Verzekeringstaxatie oldtimertaxatie 1 x per 3 jaar!

Voor de geldigheidsduur van een taxatierapport hanteren verzekeraars meestal een termijn van 3 jaar. Laat het taxatierapport niet verlopen. Doet u dat wel, dan mag uw verzekeringsmaatschappij bij calamiteiten minder uitkeren dan de getaxeerde waarde.

Komen de gegevens van uw voertuig al in onze databank voor, dan bieden wij bij elke hertaxatie een korting aan van 10%.

Afspraak plannen voor een oldtimertaxatie? Plan de afspraak in 4 stappen: Afspraak inplannen

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.