Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

12 TIPS om veilig, schadevrij en comfortabel met de CAMPER te rijden

De eerste keer in een camper rijden is op z’n minst onwennig. Dat komt omdat een camper een stuk langer en breder is dan een personenauto. Wie een B-rijbewijs heeft, mag in een camper rijden met een gewicht tot 3.500 kg.

Wie met meer zelfvertrouwen met de camper op pad wil gaan, doet er goed aan onderstaande 12 tips door te lezen.

 1. Voordat u wegrijdt, checkt u of alle ramen, luiken en of de deur goed gesloten zijn. Controleer eveneens of de lades en kastjes in de camper vergrendeld zijn, of de koelkast en dakluiken dicht zijn en of de raamverduistering rondom is geopend. En berg alle losliggende spullen op zodat bij een eventuele noodstop er geen losliggende spullen in ’t rondvliegen, met alle gevolgen van dien.
 2. Stel de spiegels goed af. Dat doet u door achter het stuur te gaan zitten en daarvoor de tijd te nemen. Steeds vaker zijn campers voorzien van een achteruitrijcamera en dat is wel fijn want via de binnenspiegel heeft u geen zicht op wat er achter de camper gebeurt.
 3. Laat bij het inparkeren een medepassagier meekijken. Zelfs als u een achteruitkijkcamera heeft, ziet u samen meer. Bent u alleen op stap? Stap dan even uit om de situatie te bekijken. Beter een keer te veel uitgestapt dan iets over ’t hoofd zien.
 4. Omdat de camper een wat langere wielbasis heeft en er een overhang is achter de achterwielen, is het belangrijk altijd ruime bochten te nemen.
 5. De camper is groter, zwaarder, minder wendbaar en kwetsbaarder dan een personenauto. Inhalen of invoegen gaat daardoor een stuk langzamer dan wat u gewend bent met de personenauto.
 6. Houd rekening met een langere remweg. Afstand houden tussen de camper en de voorganger is hierdoor extra belangrijk.
 7. Zorg ervoor dat u de exacte maten van de camper kent. Schrijf deze informatie op en houd ze bij de hand (bijvoorbeeld onder de zonneklep). Deze informatie kan belangrijk zijn bij tunnels, scherpe bochten en smalle wegen. Twijfelt u of de camper ergens doorheen kan, rijd voorzichtig of vraag iemand om uit te stappen en mee te kijken.
 8. Met de camper mag u net zo hard rijden als met een personenauto, tenminste als die niet meer weegt dan 3.500 kilo en geregistreerd is als personenauto. In Nederland is dat tussen 6.00 en 19.00 100 km/u en daarbuiten 130 km/u en op andere wegen 80 km/u. Maar nog belangrijker dan maximale snelheid rijden is een snelheid te kiezen waarbij u zich comfortabel voelt. Laat u vooral niet opjutten door andere weggebruikers. Vindt u rijden in de camper wat spannend? Kies er dan voor op de snelweg net zo hard te rijden als de vrachtauto’s. Zo zorgt u in ieder geval voor een goede doorstroming.
 9. Huurt u een camper? Stel, voordat u op pad gaat, uw vragen aan de verhuurder. Die weet precies wat u moet doen als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Schrijf de vragen eventueel van tevoren op zodat u niets vergeet.
 10. Verdiep u in de verkeersborden voor camperbestuurders. Bekijk hier <a href="https://www.camptoo.nl/blog/2016/12/09/belangrijke-verkeersborden-voor-camperbestuurders/#comment-369">de 10 borden</a> die u als camperbestuurder zou moeten herkennen.
 11. Bedenk van tevoren of de route die u heeft gepland camperproof is. Heeft u bijvoorbeeld een langzame en mooie route binnendoor gepland, check of die route haalbaar is.
 12. In de meeste landen is wildkamperen niet toegestaan. Maar er zijn uitzonderingen zoals Zweden, Noorwegen en IJsland. Ook in Frankrijk en Zwitserland is er meer mogelijk dan u misschien zou verwachten. Maar in de meeste landen zijn er speciale camperplaatsen ingericht. Die camperplaatsen kunt u vinden door te googelen op camperplaatsen. Als u dat doet, vindt u bijvoorbeeld <a href="https://www.campercontact.com/nl/duitsland">deze plaatsen in Duitsland</a>.

Weten welke campers wij al zoal taxeerden?

Bekijk de taxatiehistorie en filter op campers. Dit is slechts een greep uit de vele campers die wij taxeerden.


Bekijk de campertaxatie van Ronald en Anna

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.