Veelgestelde vragen

Hoe ziet het importtraject eruit en welke kosten zijn hiermee gemoeid?

Nadat u binnen Europa een auto hebt gekocht, moet u het voertuig transporteren. Een Nederlander mag niet rijden in een auto met een buitenlands kenteken. Er zijn twee mogelijkheden om het voertuig in Nederland te krijgen. Ten eerste kunt u kiezen voor transport met een oplegger. Of kies voor een exportkenteken. Met een exportkenteken mag u het voertuig zelf ophalen. Na aankomst in Nederland, moet u het voertuig direct laten keuren door de RDW. Omdat Europese voertuigen meestal aan de Nederlandse eisen voldoen, zijn geen aanpassingen nodig. Nadat de RDW de keuring heeft uitgevoerd, is de berekening van de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen) aan de beurt. Het uitgerekende bedrag moet u vervolgens aangeven bij de Douane/Belastingdienst. Zodra de Belastingdienst het bedrag heeft ontvangen, kan het voertuig op naam gezet worden en ontvangt u het kenteken.

Import buiten de EU
Hebt u een auto buiten de EU gekocht, dan moet u vervolgens het transport naar Nederland regelen. Zo’n route bestaat meestal uit drie delen; het binnenlands transport (van de dealer tot aan de haven), zeevracht naar Nederland en van de Nederlandse haven naar de gewenste locatie in Nederland. Voordat het voertuig het havendepot mag verlaten, moet u invoerrechten en BTW betalen. Bij een personenauto is dit 10% van het aankoopbedrag met daarbij opgeteld 21% van de invoerrechten plus transportkosten. Auto’s die uit landen buiten de EU komen, hebben meestal geen mistachterlicht, de stadslichten voldoen niet aan de normen van het RDW en zijknipperlichten ontbreken nogal eens. Pas nadat het voertuig technisch voldoet aan de Nederlandse eisen, kan de RDW de keuring uitvoeren. Eenmaal goedgekeurd, is de volgende stap het berekenen van de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen). Het uitgerekende bedrag moet u vervolgens aangeven bij de Belastingdienst (vroeger was dat bij de Douane). Zodra de Belastingdienst het bedrag heeft ontvangen, kan het voertuig op naam gezet worden en ontvangt u het kenteken.

Verhuisgoed
Maakt het voertuig onderdeel uit van een verhuisboedel? In veel gevallen kunt u dan een vrijstelling krijgen op de invoerrechten, BTW en BPM. In tegenstelling tot reguliere import voertuigen, is een individuele typegoedkeuring voor voertuigen buiten de EU niet nodig. Wel moet u BPM aangifte doen. Ook moet u betalen voor de technische ombouw, keuring, leges kentekenplaten en tenaamstelling

Stuur ons een e-mail » of bel 0315 84 33 08
Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Contact

Waardetaxaties.nl
Parallelweg 4
7081 DX Gendringen
Werkdagen 8:45 uur t/m 17:30 uur

Bel 0315 84 33 08

ISO 17024 gecertificeerd

© 2018 - Waardetaxaties heeft haar website laten maken door Ebbers Media.