Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

Voordelen van een youngtimer op de zaak

Als een auto 15 jaar oud is, wordt deze beschouwd als een youngtimer. Rijd je een youngtimer op de zaak, dan profiteer je van een minder bijtelling.

Bijtelling bij zakelijk rijden

Als je meer dan 500 km per jaar privé met je zakelijke auto rijdt, geldt een bijtelling. Rij je een auto van minder dan 15 jaar oud, dan betaal je 22% over de cataloguswaarde, oftewel de nieuwprijs van de auto (inclusief BPM en btw). Echter, met een youngtimer (of oldtimer) betaal je slechts 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto. Dit maakt het rijden in een youngtimer interessant voor zakelijke rijders.

Een concreet voorbeeld:

Volvo V70 van 17 jaar oud
Dagwaarde: € 4.000
Bruto bijtelling: 35% van € 4.000 = € 1.400 per jaar
Per maand: € 117

De jaarlijkse bijtelling kan variëren, want een geliefd exemplaar kan bijvoorbeeld meer waard worden. Daarom is een één keer per twee jaar een WEV-taxatie aan te raden. Hiermee voldoe je aan de Belastingdiensteisen en houd je de waarde van de auto actueel.

Voordelen van zakelijk rijden met een youngtimer

Onder de youngtimerregeling zijn er extra voordelen voor zakelijke auto’s. Alle kosten, zoals reparaties, tol, parkeergeld, wasstraat en wegenbelasting, mogen worden afgetrokken van de winst. Hoewel er een kleine bijtelling bij de winst moet worden opgeteld, draagt de fiscus flink bij aan de autokosten.

Is een youngtimer rijden duurzaam?

Het kiezen voor een youngtimer is ook een duurzame keuze, omdat deze auto’s een langere levensduur hebben. Hierdoor wordt verspilling van bruikbaar materiaal voorkomen, wat bijdraagt aan het verminderen van de vraag naar nieuwe grondstoffen en energie voor autoproductie.

Toekomst van de youngtimerregeling?

Hoewel de toekomst van de youngtimerregeling nog onduidelijk is, zijn de klimaatdoelstellingen duidelijk. In 2030 moet de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd zijn. Het huidige systeem voor motorrijtuigenbelasting zal naar verwachting veranderen, maar tot die tijd blijft de youngtimerregeling een voordelige optie.

Aantrekkelijke youngtimer modellen in 2024?

In 2024 zijn er enkele modellen die de status van youngtimer hebben bereikt. Ons persoonlijke lijstje van auto’s die zeer aantrekkelijk zijn om als youngtimer zakelijk in te rijden, delen wij graag:

  • BMW 7 serie
  • Jaguar XF
  • Audi Q5
  • Citroen C5
  • Audi A4
  • Mercedes GLK
  • Volkswagen Passat CC
  • Porsche Panamera
  • Subaru Legacy

Deze auto’s bieden niet alleen een stijlvolle uitstraling maar ook de voordelen van zakelijk rijden onder de youngtimerregeling.

Voordelen zakelijk een youngtimer rijden in ‘t kort

In het kort kunnen we stellen dat zakelijk rijden met een youngtimer financiële voordelen met zich meebrengt, waaronder een lagere bijtelling en aftrekbaarheid van kosten. Daarnaast draagt het bij aan duurzaamheid dankzij de langere levensduur van deze auto’s. Ondanks de onzekerheid over de toekomst van de regeling blijft het op dit moment een aantrekkelijke keuze voor zakelijke rijders.

Weten wat een youngtimertaxatie kost? Ga naar: Wat kost een youngtimertaxatie

In onze rubriek Taxatiehistorie delen wij uitgevoerde taxaties, zoals deze youngtimertaxaties:

Afspraak plannen?

Maak direct een taxatieafspraak in 4 stappen >

 

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.