In 2021 ruim 16.000 taxaties VRT & TMV gecertificeerd

Importeren WOK-voertuig? Let op 6-dagen termijn!

Wie een auto importeert en aangifte of melding doet met een taxatierapport moet altijd rekening houden met de 6-dagen termijn.

Wat houdt de 6-dagen termijn in?

Op het moment dat de Belastingdienst de complete BPM-aangifte op basis van een taxatierapport heeft ontvangen, moet u daarna het motorrijtuig in ongewijzigde staat 6 werkdagen laten staan. De belastinginspecteur kan in die periode namelijk besluiten dat een fysieke controle nodig is. Als hij dat besluit, roept hij de voertuigeigenaar op het motorrijtuig te tonen op één van de locaties van Domeinen Roerende zaken. Het voertuig moet op zo’n moment in dezelfde staat verkeren als is aangegeven in het taxatierapport. Gebeurt dat niet, dan moet de voertuigeigenaar het bewijsrisico dragen dat hiervan het gevolg is.

WOK-voertuig geïmporteerd?

Voor wie een voertuig met forse schade importeert, gelden dezelfde regels. En dat weet niet iedereen. Wordt een auto met WOK-status geïmporteerd, dan mag de rest-BPM worden verrekend over de status van het voertuig voor herstel. Dat blijkt uit een recente uitspraak in hoger beroep van Gerechtshof Den Bosch, in een zaak tussen een auto-importeur en de Belastingdienst.

WOK-status uitgelegd

Heeft een voertuig een WOK-status, dan mag hij de openbare weg niet op omdat dat niet veilig, want het voertuig vertoont essentiële gebreken. WOK betekent Wacht op Keuren.

Rechtelijke uitspraak

Ter verduidelijking pakken we het waargebeurde voorbeeld er bij. Het geval dat voor de rechter kwam, betrof een geïmporteerde auto die van het RDW een WOK-status kreeg omdat die essentiële gebreken vertoonde. De eigenaar van desbetreffende auto trok de aangifte daarna in, herstelde de auto en deed vervolgens opnieuw een melding voor de BPM. In herstelde staat bedroeg de BPM ongeveer €2.000. Dit bedrag werd betaald, maar er werd eveneens bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de BPM. De belastinginspecteur verwierp dit bezwaar omdat hij het standpunt innam dat de kosten die gemaakt moeten worden om van een wrak of losse onderdelen een rijwaardig/veilig voertuig te maken, niet aan de BPM-heffing konden worden onttrokken.

In de zaak die hierop volgde, werd de voertuigeigenaar in het gelijk gesteld. Echter ging de belastinginspecteur hiertegen in beroep bij het Gerechtshof Den Bosch, waar de bezwaren van de fiscus opnieuw van tafel werden geveegd.

Conclusie

Laat het geïmporteerde voertuig, na de BPM-taxatie, gedurende 6 werkdagen altijd in dezelfde staat. Pas daarna kunt u het voertuig gaan herstellen. De omgekeerde bewijslast weegt namelijk zwaar.

 

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Chat openen
Stel hier uw vraag.