Eén van de grootste voertuigtaxateurs in Nederland

APK-vrijstelling oldtimers 50 jaar en ouder

De APK-vrijstelling is inmiddels definitief. Lees hier meer over de wijziging. Voertuigen ouder dan 50 jaar krijgen vrijstelling van de APK. Dit besluit is op 19 mei 2020 genomen door de Eerste Kamer, maar wanneer de nieuwe regeling ingaat is  vooralsnog onbekend.

Voertuigen ouder dan 50 jaar vrijgesteld van APK-keuring

Ongeveer 5 jaar geleden had de overheid de vrijstelling al toegezegd, en nu pas is die daadwerkelijk ingelost. De RDW heeft de taak deze vrijstelling op de APK in te voeren. Het zal – volgens ingevoerde bronnen – nog een paar maanden duren voordat alle voertuigen uit de sixties en daarvoor nooit meer op bezoek hoeven bij de APK-keurmeester. De FEHAC – Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs – heeft jarenlang gelobbyd met dit resultaat, wat goed nieuws is voor iedere bezitter van een oldtimer.

Waarom is voor een voertuig ouder dan 50 jaar geen APK-keuring nodig?

De Algemene Periodieke Keuring APK voor personenauto’s en bestelwagens is in 1985 ingevoerd. Op 1 januari 2008 werden de uitzonderingen voor oldtimers van kracht. Oldtimers van 30 jaar en ouder hoefden nog maar eens in de 2 jaar naar de keuring. Alle historische voertuigen met een DET (Datum Eerste Toelating) voor 1 januari 1960 werden helemaal vrijgesteld van een APK. De reden hiervoor was dat historische voertuigen toen ook al liefhebbersvoertuigen waren. Over het algemeen wordt met deze oldtimers weinig gereden en worden doorgaans uitstekend onderhouden. Bovendien ontbrak het de APK-keurmeesters aan voldoende kennis over de klassiekers. Deze redenen zijn nu, in 2020, nog steeds van kracht.

APK-vrijstelling

In de APK-regelgeving heeft de wetgever destijds het jaartal 1960 opgenomen. Sinds de invoering van de vrijstelling in 2008 is de APK-vrij-grens steeds verder in het verleden komen te liggen. Dit houdt in dat een voertuig nu pas bij 60 jaar oud APK-vrij is. Wat er straks gaat gebeuren met de APK-vrijstelling bij 50 jaar is niets meer dan het herstel van een in het verleden gemaakte vergissing.

Goed onderhoud en weinig afkeuring bij oldtimers van 50 jaar of ouder 

In de praktijk blijkt dat de RDW bijna geen klassiekers afkeurt. Dat komt omdat de meeste eigenaren van een oldtimer hun voertuig jaren achtereen bezitten en onderhoud en restauratie niet zien als kostenpost maar als verantwoorde investering. Afschaffen van de APK-plicht zal in de praktijk niet of nauwelijks tot minder onderhoud leiden. Goed onderhoud is en blijft natuurlijk altijd noodzakelijk. Wie twijfelt over de staat en veiligheid van zijn oldtimer kan die natuurlijk altijd vrijwillig APK laten keuren.

Wanneer is de ingangsdatum van de APK-vrijstelling bekend?

De ingangsdatum voor de nieuwe APK-vrijstelling voor oldtimers is nu nog niet bekend. Wij volgen deze materie op de voet en zodra meer bekend is over de vrijstelling voor een APK-keuring voor voertuigen ouder dan 50 jaar, dan plaatsen we hierover een update. Meld u bijvoorbeeld aan voor onze e-mail-updates. Via deze updates houden wij oldtimerliefhebbers op de hoogte van het laatste nieuws.

Waardetaxaties is volwaardig lid van de FEHAC

De lobby van de FEHAC heeft nu eindelijk succes bereikt. De APK-vrijstelling van voertuigen ouder dan 50 jaar gaat doorgevoerd worden. Waardetaxaties.nl taxeert oldtimers als volwaardig lid van de FEHAC. Er zijn 4 registertaxateurs in dienst: Ruud Jansen, Edmond Pinckers, Maarten de Berk en Sander van der Vaart.

Meer lezen over het hoe en waarom taxeren van uw oldtimer? Ga naar oldtimer taxatie

Meer lezen over het hoe en waarom taxeren van uw motorfiets? Ga naar motorfiets taxatie

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en advies
Stel hier uw vraag.